Skip to content

Героят на Роалд Дал Чарли в ново приключение с Големият стъклен асансьор

„Ентусиаст“ издава продължението на „Чарли и шоколадовата фабрика“

От днес, 8 юни, младите читатели имат възможността да се срещнат отново със своя любим герой Чарли от шоколадовата фабрика на Роалд Дал, но този път в ново приключение с Големия стъклен асансьор.

В „Чарли и Големият стъклен асансьор“ отново участват: господин Уили Уонка, Дядо Джо, господин и госпожа Бъкет, Ланселот Р. Гилиграс, президент на САЩ, госпожица Тибс, червейести книди, шантави шаради и умпа-лумпите.

В тази вълнуваща история на Чарли Бъкет, вече спечелил шоколадовата фабрика на Уили Уонка, му предстои да получи наградата си. Изведнъж се чува страховито свистене, докато пътува с Големия стъклен асансьор. Така Чарли и семейството му се озовават в земната орбита, а единственият, който знае какво трябва  да се направи, е господин Уили Уонка.

Първоначално Роалд Дал смятал, че думата асансьор в заглавието на книгата е твърде американска, а британската дума лифт му се струвала твърде скучна. Имал намерение да нарече асансьора въздушна машина, но в последния момент го променил на асансьор.

„Идеята за една история може да ми хрумне по всяко време на деня и ако не си я запиша някъде още на момента, ще се загуби завинаги. Затова веднага трябва да намеря молив, химикалка, пастел, червило или каквото и да било друго за писане и да надраскам няколко думи, които по-късно ще ми послужат, за да си припомня идеята. Веднага щом ми се отвори възможност, се скривам в колибката си и записвам историята в стара червена ученическа тетрадка”, споделя самият Роалд Дал, без да крие, че това „събиране“ на идеи е продиктувано от факта, че всъщност сюжетите се появяват трудно. „Всяка добра история трябва да започва от силен сюжет, който набира сили от началото до края.“

В търсене на правилната формула за неотегчаване на читателите, Роалд Дал създава следните ситуации, докато пише историите си, които да накарат читателя:

 •    да се смее (по възможност да се превива от смях);
 •    да изгаря от нетърпение;
 •    да се почувства прикован от историята;
 •    да се усети напрегнат и въодушевен и да казва: „Продължавай да четеш! Моля те, продължавай да четеш, не спирай!”.

Оказва се в последствие, че тя въздейства не само на подрастващите, но и на възрастните му читатели. „Чарли и Големият стъклен асансьор“ за пореден път ще потвърди това.

По традиция десет процента от авторското възнаграждение от продажбата на всеки екземпляр на книгата, както и на другите заглавия на автора, се даряват на фондацията „Роалд Дал”, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

НЕОБИКНОВЕНИ ФАКТИ ЗА РОАЛД ДАЛ

 • Роалд Дал бил много висок – метър и осемдесет и пет, т.е. почти два метра. В Кралските военновъздушни сили го наричали Дългия, а пък Уолт Дисни   му казвал Клечко. У дома името му било Ябълко.
 • На деветгодишна възраст той се престорил, че има болезнен апендицит, тъй като през първите две седмици в пансиона му станало много мъчно за     вкъщи. Успял да заблуди възпитателката и училищния доктор и го изпратили у дома. Но не могъл да измами собствения си лекар, който го накарал да обещае, че никога повече няма да прави така.
 • Бил много слаб по правопис, но обожавал игрите на думи.
 • Не обичал котки, но пък харесвал кучета, птички и кози.
 • Роалд Дал написал сценария за филма за Джеймс Бонд – „Човек живее само два пъти“.
 • Някога притежавал питомна сврака.
 • В училище бил запален фотограф и на осемнайсет години спечелил две награди: една от Кралското фотографско общество в Лондон и една от Холандската фотографска асоциация.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*