Skip to content

„Сестра“ – един от най-добрите трилъри на 2011 г. излиза и в България

„Ентусиаст публикува у нас дебютния роман на Розамънд Лъптън, който заплени милиони читатели по света

В навечерието на Коледния панаир на книгата издателство „Ентусиаст“ зарадва любителите на качествения психологически трилър с една от една от най-вълнуващите истории в този жанр – „Сестра“. Дебютният роман на Розамънд Лъптън е сред най-продаваните заглавия в света през последната година и е преведен на 31 езика. Още с излизането на книгата във Великобритания миналата есен, романът е приет и оценен изключително добре от читателската аудитория. Продажбите на книгата достигат рекордните над половин милион копия за една година. Заглавието е и в топ 10 за най-добри книги на Амазон Великобритания за 2011 г. Подобна е съдбата на книгата и в САЩ. „Сестра“ печели награда за най-добър дебют на 2011 г. и се нарежда сред десетте най-добри трилъра и сред стоте най-добри книги на Амазон САЩ за 2011 г. „Сестра“ е вълнуващ трилър, изпълнен с много обрати, лъжливи следи и невероятен финал – и всичко това майсторски вплетено в интригуваща история за обичта между две сестри и връзката помежду им, която никога не може да бъде прекъсната.

По-малката сестра на Беатрис Хеминг – Тес, изчезва, а по-късно е открита мъртва в обществена тоалетна в Хайд Парк. Полицията в Лондон класифицира случая като самоубийство. Всички се примиряват и се съгласяват с тази констатация, но Беатрис е убедена, че сестра ? не е посегнала сама на живота си, а е жестоко убита. Беатрис предприема опасно пътуване, за да открие истината, независимо какво ще ? струва това. Тя се премества в апартамента на сестра си и тръгва по последните стъпки на Тес, за да открие убиеца ?. Докато я търси, тя осъзнава, колко малко всъщност знае за нея и за живота ? и колко неподготвена е за зловещата истина, пред която ще ? се наложи да се изправи.

„Сестра“ е заплетен и завладяващ трилър, разказан под формата на писмо от по-голямата към по-малката сестра, която вече не е между живите. Макар този похват да изглежда малко сантиментален за трилър, книгата е наситена с много динамика и напрежение. В трогателното писмо, което Беатрис пише до мъртвата си сестра, тя възстановява реда на събитията и пътищата, по които е разбрала как и защо Тес е умряла. Разполагайки с няколко факта в началото, читателят все по-напрегнато прелиства страниците, за да разбере какви случки са довели до ужасния край на живота на младата жена. Структурирането на романа като разговор между двете сестри, допълнително засилва емоционалното напрежение. Историята разкрива силната връзка помежду им, въпреки противоположните им характери. Тес винаги е била свободен дух, истински артист, който поема рискове и живее на ръба, докато по-голямата ? сестра Беатрис е консервативна, практична и затворена в своето снобско обкръжение и начин на живот. Макар да са много различни, духовната връзка между тях е изключително силна и не може да бъде прекъсната от никакви обстоятелства.

Освен вълнуваща и напрегната криминална история, книгата поставя някои много сериозни социални теми: за физическото малтретиране, за мъжете, които се възползват от уязвимостта на жените, за нежеланата бременност и за самотните майки, за експерименталните медицински лечения. Подобно на Кейт Аткинсън, Патриша Хайсмит и Рут Рендъл, Лъптън гради своя разказ не само около причините и подробностите от ужасното развитие на историята, но и около личността на героите и тяхната мотивация да действат по един или друг начин.

Научете от официалния сайт на автора: http://www.rosamundlupton.com.

За Розамънд Лъптъп

Розамънд Лъптъп преподава Английска литература в Кеймбридж. Работила е в рекламна агенция, писала е отзиви за книги в Literary Review, била е част от писателската група на Кралския театър в Лондон. Преди да започне да пише книги, е писала сценарии за телевизията и киното. Живее в Лондон със съпруга, двете си деца и домашния им любимец – разкошна рижа котка.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*