Skip to content

„FaceБуки II. Дневникът на малкия Нострадамус“ – 365 бита смях за всеки ден от новата година

Ентусиаст“ публикува новата книга на Любен Дилов-син с фейсбук-пророчества за добро настроение

В навечерието на коледните и новогодишните празници на книжния пазар се появи една от най-дългоочакваните книги тази година – „FaceБуки. Дневникът на малкия Нострадамус“ от Любен  Дилов-син. След успеха на книгата „FaceБуки“ от октомври миналата година, Дилов зарадва своите почитатели с втората част на книгата, пълна с остроумни постинги и забавни пророчества от социалната мрежа, адресирани за 2012 г. Изданието излиза в познатото за читателите оформление и книжно тяло, но в друга цветова тоналност. И този път на корицата е Любен Дилов-син, но в ролята на малкия Нострадамус – разкъсал оковите на посредствеността, въоръжен с кристална топка, радиестезично махало, нахлузил няколко чифта старинни очила със стърчащи лупи, готов за забавни пророчества. Изображението е част от колажите с Дилов като малкия Нострадамус, поместени в книгата. Те са дело на световноизвестния български художник за игрално кино Владимир Тодоров, работил по касовите кинопродукции „Хари Потър“, „Хрониките на Нарния“, „Стюарт Литъл“, „Джуманджи“ и „Фермата на Макдоналд“. През последните години участва в проекти на Робърт Земекис, като „Коледни приказки“ с Джим Кери, „Беулф“ с Антъни Хопкинс и Анджелина Джоли и „Полярен експрес“ с Том Хенкс.

След публикуването на първата част на книгата „FaceБуки“ публичната страница на Любен Дилов-син в социалната мрежа заживява собствен живот. Това е живота на близо 40 хиляди нейни посетители, които ежедневно изпращат своите предложения до автора за нов „облак смехеоритен дъжд“. Така дългоочакваното продължение на „FaceБуки“ е вече факт. Единственото, за което Любен Дилов-син претендира във втора книга, е за оригиналност на интерпретациите. Всеки, разпознал себе си във всекидневните постинги, може да бъде сигурен, че съвпадението никак не е случайно. Самоиронията, включително в стила на диловизмите, е правилната посока към откриването на самия себе си, към осмисляне на себеуважението ни като част от галактиката и, в крайна сметка, към доброто настроение – всекидневно нужното ни пророчество, без което не можем.

Подобно на празнична кутия с пъстри бонбони, книгата предлага по една доза истински хумор за всеки ден от новата 2012 година. Темите на отделните постинги са разнообразни – от международна политика и световни конспирации, през всекидневни български абсурди и парадокси, до различно преразказани вицове и личностни битовизми, понякога дори умерено вулгарни. С почти гадателска прецизност и трубадурско вдъхновение, Дилов съчетава исторически дати и събития, герои и сюжети от литературата с актуални теми и лица от местната и глобалната он- и офлайн действителност. И всичко това поднесено с огромна доза неподправен смях.

Според автора повечето постинги от миналата година, събрани в първия том на сборника „FaceБуки“, са валидни и за тази, но може би точно в късата памет се крие тайната на предсказанията на малкия Нострадамус. „Това е един герой, който ми хрумна. В мрежата съществува един единствен виц за малкия Нострадамус на всички езици и той е следният: Прибира се малкият Нострадамус в къщи и пита майка си, която вече е крайно изнервена от Средновековието: „Какво ще има за вечеря?“, а тя му отговаря „Ти ли не знаеш, гад мръсна, какво ще има за вечеря“.  Хрумна ми, че малкият пророк е много добра формула, в която никой не вярва. Стара формула“, споделя за второто издание Любен Дилов-син.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*