Skip to content

Бестселърът на Ню Йорк Таймс излиза на български

 „Ентусиаст“ издава дебютния роман на Катрин Стокет „Слугинята“

Тази година най-коментираната и продавана книга в световен мащаб идва у нас и безспорно ще превърне в най-вълнуващото литературно събитие на 2010 г. С нейната поява стартира и лятната читателска кампания на издателство „Ентусиаст“ през месец юни под надслов „С книга на море“. Книгата, разбира се, е бестселърът „Слугинята“ на Катрин Стокет, а голямата награда – уикенд на българското Черноморие.

 „Слугинята“ е вълнуваща история за три обикновени жени, които са на път да направят една необикновена стъпка… Годината е 1962 и 22-годишната Скийтър току-що се е завърнала у дома след дипломирането си. В Джаксън, Мисисипи, майка? вече крои планове как да задоми дъщеря си, докато младата жена иска да стане писател.

Ейбълийн е чернокожа домашна помощница, която отглежда седемнайсетото поред бяло дете. Тя го обгражда с цялата си любов и търпение, макар да знае, че сърцата и на двете ще бъдат разбити един ден, когато неизбежно ще трябва да се разделят.

Приятелката на Ейбълийн – Мини, е може би най-дръзката жена в Мисисипи. Тя е най-добрата готвачка в щата, но не може да си държи езика зад зъбите и току-що е изгубила поредната си работа.

Невероятно различни една от друга, в крайна сметка тези жени ще се съберат около таен проект, който ще изложи живота на всички им на риск. Те обаче ще поемат този риск, защото се задушават в ограничените порядки и закостенялото мислене на раздираното от расистки проблеми американско общество. А и защото понякога границите се поставят, за да бъдат преминавани…

„Също както отношението ми към Мисисипи, така и чувствата ми към „Слугинята“ са доста противоречиви. Притеснявам се, че вероятно съм прекалила по отношение на границите между черните и белите жени. Като малка ме учеха да не повдигам подобни неудобни въпроси, защото е невъзпитано и неловко да се говори за това, а и те може да ни чуят“, споделя Катрин Стокет. Тя пише книгата си в Ню Йорк, въпреки че действието в нея се развива в Мисисипи. „Разстоянието помага да видиш събитията по-ясно. В центъра на шумния и забързан град за мен беше истинско облекчение да се потопя бавно в спомените си“, разкрива Стокет.

 

За Катрин Стокет

Катрин Стокет е родена и израства в Джаксън, Мисисипи. След като завършва Университета на Алабама със специалност Английска литература и творческо писане, тя се премества в Ню Йорк, където се занимава с издаване и маркетинг на списания в продължение на девет години. В момента живее в Атланта със съпруга и дъщеря си. Тя споделя, че е написала „Слугинята” в опит да се пребори с носталгията по родния дом и чернокожата детегледачка – Демитри, която се е грижила за нея в детството й.  Именно тя се превръща във вдъхновението, подтикнало я да напише тази история.

 

„Убедена съм, че никой от семейството ми не е питал Демитри какво е да си чернокож в Мисисипи и да работиш при бяло семейство. Никога не ни е хрумвало да зададем този въпрос. Все пак това беше част от ежедневието, а не въпрос, върху който да се замисляме. 

От много време съжалявам, че тогава не съм била достатъчно голяма и разумна, за да задам този въпрос на Демитри. Тя почина, когато бях на шестнайсет години. Оттогава се опитвам да си представя какво ли щеше да ми отговори тя. И затова написах тази книга…“, споделя за читателите Стокет.

„Слугинята” е дебютен роман на Катрин Стокет. В редица интервюта авторката споделя, че е писала книгата в продължение на пет години. За нещастие ръкописът е бил отхвърлен от над 50 литературни агенти, преди да намери свой издател. В последствие се оказва, че романът оглавява класацията на Ню Йорк Таймс седмици наред за най-продавана книга в Америка за 2009 г., а тиражът ? надвишава 2 млн. копия.

Това лято емоциите около „Слугинята“ продължават, защото започват снимките за филмовата адаптация на книгата. Специално участие ще вземе звездата от „Здрач“ Брайс Далас Хауърд. Във филма ще участват още Ема Стоун (позната от „Призраци на бивши гаджета”, където си партнира с Матю МакКонъхи ) и Виола Дейвис (с номинация за Оскар за поддържаща женска роля през 2009 г. За ролята си във филма „Съмнения”). Очаква се лентата да се завърти и в България. 

Научите повече  от личния сайт на Катрин Стокет : http://www.kathrynstockett.com.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*