Skip to content

Излиза криминале №1 на годината

„Ентусиаст“ публикува книгата „Мистериозо“ от световноиизвестния шведски писател Арне Дал

В най-отпускарския месец издателство „Ентусиаст“ публикува един от най-вълнуващите криминални романи от родината на Стиг Ларшон и Ларш Кеплер – „Мистериозо“ от Арне Дал. В средата на деветдесетте години на XX век известният писател и критик Ян Арналд (Jan Arnald) преподрежда буквите в името си, за да стане Арне Дал. Така се ражда един от най-известните шведски писатели на всички времена.  В продължение на 5 години той пише под този псевдоним и успява да остане абсолютно анонимен. След 5 години и 5 публикувани книги, човекът за псевдонима Арне Дал най-накрая е разкрит. Романът „Мистериозо“ е първа книга от най-известната поредица на автора за знаменития Отряд А, продала до момента над 3 милиона копия.

В ужасната паника след убийствата на няколко високоплатени шведски бизнесмени, полицията в Стокхолм решава да създаде специално звено, съставено от избрани полицаи от цялата страна, чиято мисия е да открие неуловим убиец с оригинален и изтънчен начин на действие. Той нахлува в домовете на заможни и влиятелни хора от банковия и икономическия елит на страната, слуша с наслада интересно и новаторско джаз парче и после застрелва жертвите си два пъти в главата. Следите водят в различни посоки – към Русия и света на джаза и на банкерите, докато накрая неизвестен запис на култовото изпълнение „Мистериозо“ води полицаите към абсолютно неочакваната и невероятна развръзка.

„Арне Дал коренно се различава от всички шведски автори на криминални романи по един основен показател: той може да пише!“ казва Магнус Ериксон в публикация в шведския вестник „Гьотеборг постен“, а немското списание „Щерн“ сравнява романите на Дал с „Милениум“ и с книгите на Хенинг Манкел.

За Арне Дал

Арне Дал е един най-известните шведски писатели на всички времена. Арне Дал е псевдоним на писателя и критик Ян Арналд, роден през 1963 г. В продължение на 5 години той пише под този псевдоним и успява да остане абсолютно анонимен. След 5 години и 5 публикувани книги, човекът за псевдонима Арне Дал най-накрая е разкрит. Под истинското си име – Ян Арналд – той е издал няколко романа и сборници с разкази. Бил е редактор на списанието на Шведската академия – „Артес, а в момента е главен редактор на литературния вестник и независима издателска къща „Ailos.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*