Skip to content

Разговор с Ирина Катеринска по повод издаването на „Малка книжка за Коледа“

Авторката Ирина Катеринска по професия е журналист, но обича да готви почти толкова, колкото да пише. До скоро тя споделяше своите кулинарни вълшебства виртуално, в своя блог, но вече е факт „Малка книжка за Коледа“, с която истински зарадва своите приятели и почитатели. Ние също много се гордеем с прекрасната празнична книжка, която издадохме заедно. Държим да отбележим, че изкусителните фотографии към всяка рецепта в книжката са дело на нейния съпруг Димитър.

А сега можете да се насладите на приятния разговор който, проведохме с Ирина, по повод излизането на книжката.

Кое е любимото коледно ястие във вашия дом?

Най-любимият ни вкус е комбинацията от гъст боб, къкрил цял ден на печката и топла содена питка – случва се нещо успокояващо и утешително, когато се срещнат, което те кара да бъдеш смирен. А по време на сладката коледна закуска у дома, на най-голяма почит са щоленът и меденките.

Трябва ли да си добър кулинар, за да се престрашиш да експериментираш в кухнята?

Смелостта няма нищо общо с престрашаването да експериментираш. За него са нужни голяма доза желание да задоволиш търсенията на небцето си и да отдаваш дължимото на удоволствието. Да си представяш какво биха си казали патладжанът и чесънът с пълнозърнестата паста или пък меласата и черният пипер с брашното. За да експериментира  в кухнята, на човек му е нужно просто да обича да си похапва вкусно и да обърне гръб на страха от печката поне веднъж. След това всичко си идва а мястото.

Коя е най-важната съставка, за да стане едно ястие вкусно?

Дълбока тенджера, пълна с любопитство. И хубаво масло.

Съпругът ти споделя ли хобито ти – готвене – или е само дегустатор?

Димитър е изключително покорен дегустатор, прекрасен фотограф, който изпълнява всичките ми желания и идеи и най-вече отговорен спасител, ако нещо по време на готвенето се обърква. Не знам как, но винаги успява да оправи ситуацията, особено в моментите, когато по пода и в косата ми има повече брашно, отколкото на кухненската маса.

Важно ли е за теб да споделяш добрите рецепти с читателите на блога ти?

Да, обичам да споделям нещата, които съм приготвила и са се получили вкусни. Мисля, че най-голямото удоволствие на готвача е удоволствието на опиталите ястията му. Блогът ми не е само кулинарен обаче (а когато започнах да пиша в него изобщо не беше), затова се старая да споделям там всички неща, които галят душата ми.

Важна ли е украсата на масата, за да ни е по-вкусно ястието?

Лично за мен – не. Ако нещо е вкусно и апетитно приготвено, то ще бъде такова дори и да се хапва на крак, на стара дървена маса под шарена сянка или в хубав ресторант с колосани салфетки и кристални чаши.

И накрая – какво би казала на хората, които ще готвят по твоята книга.

Че се надявам кухните им да се напълнят с всичкото празнично, хрупкаво, весело и ароматно удоволствие, с което съм приготвила всяка една рецепта.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*