Skip to content

Любимите истории на Драго Симеонов в книга

„Ентусиаст публикува шестгодишния труд на радиоводещия

Издателство „Ентусиаст“ издава най-добрите истории от радио сериала „100 парчета история“, събрани от Драгомир Симеонов. Всичко започва преди шест години в ефира на „Дарик“. Тогава журналистът Драгомир Симеонов превръща увлечението си да открива интересни теми и да ги разказва в ежедневна рубрика за най-любопитните събития, станали на конкретния ден. Досега излъчените епизоди надминават 1000. В самото начало Парчета история се интересува предимно от нов прочит на известни събития, но с течение на времето интересът се насочва към малко познати случки. Два пъти Парчетата преминават границата на радиото и стават телевизионни мини сериали. Веднъж в ефира на БНТ и втори път – в БТВ. Сега тази оригинална идея се появява под формата на книга.

„100 парчета история“ не е научно изследване, нито учебно помагало. Това са кратки любопитни откъси от събития, които са слабо познати, имат странни последствия, остават неизяснени или са интерпретирани погрешно. Плюсът на книжното издание в този случай е, че всяка история е илюстрирана с подходяща снимка. От тази книга може да се научи коя  е любимата храна на зайците, носели ли са ли викингите рога, откъде знаем, че щраусите си заравят главите в пясъка, каква е истината за тайнствените житни кръгове, кой е човекът благодарение на когото възниква Удсток, и от какво се прави спам? Това са само част от сюжетите в Парчета история. Те са не просто свидетелства за любопитни и малко известни случки, но и дават съвсем различен поглед към досегашната ни представа за историята.

Авторът се определя като колекционер на случки. Това е нишката, която свързва репортерската работа, образованието по културология и увлечението по литературата и киното. Интересът към любопитни сюжети е заложен генетично у всички нас, без значение от възрастта и заниманието, твърди Симеонов. Нищо чудно, че един от най-верните му слушатели е седемгодишният му син. По думите на Драго, събирачът на истории напомня на музикалния диджей. Задачата и на двамата е да издирят съдържанието и да го поднесат в подходяща форма, не да го променят. Но именно техния подбор може да превърне скучната материя в добро прекарване или обратното. Символиката на изданието е пъзелът. Историята никога не се състои само от едно парче. А сглобяването ? може да бъде изключително забавно.

Официалната премиера на книгата „100 парчета история“ ще се състои на 28 март, четвъртък, от 19:00 ч. в Книжен център „Гринуич“. Книгата ще представи авторът Драгомир Симеонов.

За Драгомир Симеонов

Драгомир Симеонов е роден на 15 септември 1976 г. в София. Вече 12 години той е познат на слушателите на Дарик като водещ на Следобедния блок и автор на филмовото предаване „Киното в мен“, рубриката за въпроси Питанка и историческия сериал Парчета история. Въпреки опита си в телевизия (БНТ – 10/64 и Полет над нощта, БТВ – Преди обед и Нова ТВ – Всяка неделя), радиото остава голямата му любов. А най-много от всичко го привличат добрите истории. Затова и не възприема себе си като журналист, а като колекционер на случки.

100 парчета история е втората книга на Драгомир Симеонов. Първата е сатиричната стихосбирка Амбалаж от 2001 г.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*