Skip to content

Човекът е незначителна прашинка в един демоничен свят, неразбираем за човешкия разум

За първи път на български език, шедьовърът на Лъвкрафт ни изпълва с ужас и разтърсва изначалната представа за Вселената

След изключителния успех на „Некрономикон“ от Х.Ф.Лъвкрафт, издателство „Ентусиаст“ отново радва любителите на хорър-фантастика и членовете на клуба „Лъвкрафт“ с книгата „Планините на безумието“. Учителят на Стивън Кинг е всепризнат за властелин на ужаса, а сборникът „Планините на безумието” излиза за първи път на български език. Световната критика оценява „Планините на безумието“ като най-добрата творба на Лъвкраф, която представлява съчетание от научни факти и художествена измислица, от сайънс фикшън и космически ужас, и ни кара да погледнем по друг начин на загадката, наречена „смърт“.

Авторът ни среща с мощната си концепция за външното зло, което не се побира в човешките представи и променя идеите ни за съществуването на Вселената, за познанията, които имаме за нея, и най-вече, за човешкото същество като център на цивилизацията. Лъвкрафт съгражда цялостен художествен модел, съставен от едни и същи теми, образи и герои, подчинен на основополагащата идея за надвисналите над човешките селения злонамерени сили, дошли в древни времена от дълбините на Вселената.

Сред другите произведения от Лъвкрафт в сборника, които също излизат за първи път на български език, са: „Сянка отвъд времето“– зареден с потресаващ космически хлад и оставил отпечатъка си върху почти всички значими произведения за извънземни пришълци от втората половина на 20. век; „Музиката на Ерих Цан“ – един от най-високо оценяваните разкази на автора от литературната критика, „Кошмарът в Ред Ху“ – скандално и полемично произведение, заради нюансите на „расистки настроения“ в него; разказите „От отвъдното“, „Леден полъх“ и „Амулетът“. Повечето от разказите в сборника са адаптирани за телевизията и са послужили като вдъхновение на пълнометражни филми и радио-пиеси.

Историите на Лъвкрафт разклащат въображението и прогарят в него неизличими следи от перспективата за унищожаване на цялото човечество и съществуването на зловещи сили, над които нямаме никакъв контрол. Не случайно, другият крал на ужаса, Стивън Кинг, казва за прозата на Лъвкрафт: „В световната литература се броят на пръсти произведенията, които въздействат толкова силно и шоково на психиката с всеки следващ прочит.“

Х.Ф. Лъвкрафт ни кани да поемем стръмно катерене по планините на страха и да се запасим със   здрави нерви, адреналин и откривателска страст за най-зловещите галактически кътчета.

За Х.Ф.Лъвкрафт

Хауърд Филипс Лъвкрафт е роден 20 август 1890 г. в Провидънс. Започва да пише още на седем години. В училище има влечение към науката и издава ръкописни списания на тема природни науки. Неговата първа публикация е разказът „Алхимик“.

Писател, критик и есеист, определян като най-значимия американски „свръхестественик“ след Едгар Алън По. Идеята за космическия страх е извор на смисъла в творбите му от така наречения „Ктхулу цикъл“ – най-известният и значителен в художествено отношение дял от творчеството на писателя.

Лъвкрафт съгражда цялостен художествен модел, съставен от едни и същи теми, топоси, образи, герои, подчинен на основополагащата идея за надвисналите над човешките селения злонамерени сили, дошли в древни времена от дълбините на Вселената.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*