Skip to content

Книгата „Ангелският глас Райна Кабаиванска“ срещу ГМО-то в операта

5 юни 2010 г., София. Партерното фоайе на Софийската национална опера и балет се оказа тясно за почитателите на оперното изкуство и Райна Кабаиванска, където Марин Бончев и издателство „Ентусиаст“ промотираха биографичната книга „Ангелският глас Райна Кабаиванска“. Книгата, посветена на българската оперна прима, представиха драматургът на операта Георгия Хинчева и литературният критик Атанас Свиленов.

Специално участие взеха и оперните певици Диана Василева и Цветелина Бандаловска, които са ученички на Райна Кабаиванска, както и първият ни тенор, наследник на Лучано Павароти, Румен Дойков, който е бил дълги години заедно с Кабаиванска на сцената. Той изпълни „Ще победя“ срещу ГМО-то в оперното изкуство и благодари лично на Бончев за поканата да участва в премиерата, защото книгата „Ангелският глас Райна Кабаиванска“ е сред най-отличителните белези за светлото бъдеще на операта у нас.

От своя страна авторът подкрепи казаното от Дойков като приветства българската журналистика да отразява истинското оперно изкуство и да остави маловажните „силикони и високи токчета“ в бранша, защото тя е изключително важна за неговия просперитет. Той напомни отново, че тази книга е плод на усилията и неуморната работа на журналистите, които през годините не са спирали да отразяват и следят кариерата на българското оперно чудо. „От мен се искаше само да подредя събитията в хронологичен ред“, каза Марин Бончев. За присъстващите той разкри още, че съвместно с пресата се организира конкурс с награда, парична и приз, в търсене на българския журналист, който отразява оперното изкуство.

По темата за стимулирането на българската журналистика и оперното дело у нас, изненадващо и непредвидено участие взе и директорът на Националната опера Пламен Карталов. Той сподели с присъстващите, че въпреки липсата на съдействие, и финансово, и морално, от страна на държавата, билетите за представленията, организирани в операта, се изчерпват почти моментално от две години насам, което потвърждава възраждането на операта в България.

Сред гостите бяха още Александър Абаджиев, Галя Йончева, Росица Баталова. В края на премиерата Марин Бончев пожела здраве за себе си, за всички присъстващи, близки и познати и разкри, че има още две готови книги, с които много скоро ще зарадва читателите и почитателите на оперното изкуство.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*