Skip to content

13 септември – Световният ден на Роалд Дал, вече и у нас

„Ентусиаст” стартира кампания „Не ме безпокойте, чета” за празника

Макар и известно на малцина в България, датата 13 септември е обявена за Ден на Роалд Дал по целия свят и е един от най-вълнуващите празници за малки и големи. На този ден е роден Разказвач № 1 в света през 1916 г., а почитателите му празнуват за пети пореден път.

В чест на писателя се организират различни забавления за малките читатели – партита, на които гостите задължително са преоблечени като любимия си герой от историите на Роалд Дал, рисуват се покани и плакати, украсяват класните стаи с пъстри балони и знамена. Надпреварват се в състезания за най-красива пощенска картичка с героите от забавните истории, организират четения и играят постановки. Помагат им родителите и учителите, а понякога се включват и спонсори. Раздават награди за най-хубав костюм или най-добре свършена работа.

Традиционно всички деца, отпразнували Деня на Роалд Дал у дома изпращат своите снимки, разкази или филмчета до официалния сайт на Роалд Дал: http://www.roalddahl.com/, за да покажат как са отбелязали датата 13 септември. Общото между всички празници е, разбира се, менюто – ШОКОЛАД за закуска, обяд и вечеря.

Тази година на официалното откриване на Деня на Роалд Дал специален гост в Кралския национален театър ще бъде любимият художник на писателя – Куентин Блейк. Организирани са и прожекции на номинирания за Оскар филм „Фантастичният господин Фокс”.

 На 13 септември 2010 г. издателство „Ентусиаст” поставя началото на фантастичната традиция, посветена на световен разказвач 1 – Роалд Дал, и в България.

 До края на месец септември почитателите на Роалд Дал ще могат да получат своя специален подарък – закачалка за брава „Не ме безпокойте, чета”, при покупката на всеки екземпляр от вълнуващите му истории: „Фантастичният господин Фокс”, „Чарли и шоколадовата фабрика”, „Чарли и Големият стъклен асансьор” и „Семейство Тъпашки” в книжарниците със специалния знак на кампанията.

А десетима имат възможност да спечелят пълния коплект от любимите истории на автора от специалната игра на издателство „Ентусиаст“ за Деня на Роалд Дал. Регистрирай се – изпрати трите си имена, адрес за кореспонденция и телефонен номер за обратна връзка до 30 септември 2010 г. на адрес: roalddahl@enthusiast.bg и стани един от тях.

Az-deteto.bg е партньор на инициативата и десетимата печеливши ще получат към книжките на Роалд Дал и тениска от любимия ви детски портал.

Печелившите ще бъдат избирани на случаен принцип чрез жребий и обявени на 5 октомври на  Az-deteto.bg и www.enthusiast.bg.

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*