Skip to content

Кампанията „Не ме безпокойте, чета!“ приключи, но изненадите продължават

Ентусиаст“ издава още една от вълнуващите истории за деца на Роалд Дал – „Вълшебният пръст“

Денят на Роал Дал се чества на 13 септември – рожденият му ден – всяка година от 2006 насам. През 2010 г. издателство „Ентусиаст“ се включи в световната традиция, посветена на известния писател, с кампанията „Не ме безпокойте, чета!“. Над 1000 почитатели на Роалд Дал получиха своя подарък закачалка за брава „Не ме безпокойте, чета!“, а десетима от всички регистрирали се за участие в специалната  игра на „Ентусиаст“, спечелиха фантастичния комплект от книги на автора: „Фантастичният господин Фокс“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Чарли и Големият стъклен асансьор“ и „Семейство Тъпашки“ и подарък тениска от любимия детски портал Az-deteto.bg:

Даниела Пенева Димитрова от Стара Загора

Трайко  Йорданов Матев от Силистра

Цветомира Пламенова Атанасова от Добрич

Лиляна Иванова Георгиева от Бургас

Карина Димитрова Костова от Нови Искър

Ивелина Тодорова Иванова от Варна

Десислава Петрова Апостолова от София

Вера Николаева Найденова от Ловеч

Геновева Димитрова Гочева от Добрич

Емилия Иванова Стоянова от София

 

За района на София печелившите ще получат своята награда по куриер, а за спечелилите от други градове на страната – по Български пощи с обратна разписка.

Кампанията „Не ме безпокойте, чета!“ приключи с последния ден на месец септември, но подаръците  и изненадите все още не са свършили. Издателство „Ентусиаст“ продължава да радва най-младите читатели и техните родители с още заглавия от Разказвач N: 1 в света – Роалд Дал. На 5 октомври излиза още една от вълнуващите му истории за деца – „Вълшебният пръст“, отново от издателство „Ентусиаст“.

Традиционно за сюжетите на Роалд Дал, които са с щастлив край и справедливостта винаги възтържествува, и във „Вълшебният пръст“ добрите герои в крайна сметка успяват да накажат лошите с помощта на магическа сила. Главната героиня – момичето, на което Дал не дава име, притежава необикновената дарба на Вълшебния пръст – щом някой я ядоса, тя мигом го насочва към негодника и бедите за него започват. За съжаление обаче, момичето няма власт над дарбата си и трудно може да я контролира.

Един ден тя се ядосва на съседите си семейство Грег, защото те обичат да ловуват и обстрелват диви патици, и насочва Вълшебния пръст към тях. На следващата сутрин господин и госпожа Грег и техните синове се събуждат… с криле и перушина, превърнати в птици, а  в къщата им се настаняват патиците, които довчера са обстрелвали. Сега ловните пушки са в техни ръце, а на прицел са семейство Грег…

Книгата „Вълшебният пръст“ е издадена за първи път през 1966 г. През 2010 г. тя излиза за първи път на български език от издателство „Ентусиаст”. Както всички останали заглавия на Роалд Дал, десет процента от авторското възнаграждение от продажбата на книгата се даряват на фондация „Роалд Дал“, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*