Skip to content

Любен Дилов-син: „Аз, бLогинята“ е смесица от фолклор и сецесион“

Милена Фучеджиева представи новата си книга от „Ентусиаст“

9 декември, София. Вчера от 19,00 часа в столичния клуб MASKARA се състоя премиерата на новата книга на Милена Фучеджиева – „Аз, бLогинята“, издание на „Ентусиаст“. Книгата-дневник от блога на известната българка описва живота ?, раздвоен между Америка и България, което я превръща в своеобразен мост между тези два свята. Книгата представи Любен Дилов-син, а специално за присъстващите откъси от нея прочете актрисата Линда Русева.

„Милена, трябва да си много щастлива, че залата е препълнена, въпреки че в този момент протичат множество други събития. С избора на място за събитието стратегически присвоихме и аудиторията на Райна Кабаиванска за премиерата на операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини“ – пошегува се Любен Дилов-син с авторката и нейните гости. „За моя голяма радост почти винаги съм бил замесен в проектите на Милена Фучеджиева. Те са много различни, какъвто е и „Аз, бLогинята“. Тази книга, излязла от блога на Милена, носи усещането за разговор очи в очи с автора. Текстовете в нея са като клипове – формата, в която ще се развива занапред словесността. Това е правилният път не само в интернет общуването, но и в текстовете като цяло. Писането вече е бутиково занимание“, сподели с присъстващите Дилов-син. „Това е книга за емиграцията, не само физическата, но и душевната. На нас, българите, ни трябват такива четива и повече личности като Фучеджиева, защото когато емигрантите ни се завърнат един ден, рязко смущават българската действителност. Те ни срещат с реалността и ние постоянно се опитваме да ги настигнем. Нейните текстове подтикват към полемика, а в България не обичаме полемиките“, продължи Любен Дилов-син. „Отбелязал съм си едно изречение от книгата не с какво да е, а с петолевка, защото тя носи образа на Иван Милев. Намирам за сходно новаторството помежду им с Милена – „Аз, бLогинята“ е прекрасна смесица от фолклор и сецесион. Изречението, което съм си отбелязал, е: „Блажени са гъвкавите, защото никога няма да бъдат изкривени до неузнаваемост“ – Млена определено не е сред тях“, разкри Дилов-син.

От своя страна, Милена Фучеджиева разказа на присъстващите историята на кадрите, включени в направения от нея видеотрейлър на книгата. „Роклята, с която е облечено момичето от клипа, е всъщност роклята на прабаба ми. Тази рокля пропътува разстоянието от Америка до България през океани и много житейски събития. Сега вече си я прибрах в България. Историята ? е много дълга, така че тази вечер е и премиерата на роклята на прабаба ми“, разкри авторката за гостите на събитието. „Никога не съм мислила, че текстовете ми от блога, който създадох преди 4 години, един ден ще бъдат публикувани в книга. Тази книга ме доведе отново в България. Последната страница от нея е първата от новия ми български живот. Понякога приятели ме питат дали съм се завърнала окончателно – нищо никога не е завинаги. Завинаги е, когато дойде краят, а дотогава животът е пътуване, освен че е сън“, сподели Милена Фучеджиева.

Специално за гостите без предварителна подготовка и абсолютно произволно откъси от книгата прочете актрисата Линда Русева. Сред присъстващите на събитието бяха много близки и приятели на авторката. Партито уважиха още: певицата Ирина Флорин, Любомир Милчев-Денди, Владимир Левчев, журналистът Иван Бакалов, Мира Лазарова, актрисата Нели Топалова, журналистът Георги Тошев, Ефрем Ефремов, Мила Искренова, Чавдар Гюзелев, Евелина Кузмова и Людмила Желязкова.

Книгата „Аз, бLогинята“ е на книжния пазар от 7 декември. По време на  Коледния панаир на книгата, на 11 декември между 18:00 и 20:00 часа на щанда на издателство „Ентусиаст“ почитателите на авторката ще могат да се срещнат и да вземат автограф от нея. Малко преди коледните и новогодишните празници следва гостуване на Милена Фучеджиева в Пловдив на 21 декември в клуб „Петното на Роршах“ – Литературен клуб SPIRT & SPIRIT.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*