Skip to content

„Моят Свети Валентин“ – бестселър на Ню Йорк Таймс за тийнейджъри

„Ентусиаст“ издава дебютния роман на Лорън Оливър

След успеха на първите две заглавия от поредицата Enthusiast Teen’s Books – Различните книги за тийнейджъри – „Преди да умра“ от Джени Даунам и „Красиво зло“ от Ребека Джеймс, „Ентусиаст“ издава бестселъра на Ню Йорк Таймс за 2010 г. – „Моят Свети Валентин“ от Лорън Оливър. Книгата е тотален хит сред тийнейджърите по цял свят и неслучайно заема водещо място сред 40-те най-добри книги за подрастващи в класацията на „Пъблишърс Уикли“ през настоящата година. „Моят Свети Валентин“ е с номинация за най-добър роман за тийнейджъри в класацията на „Романтик Таймс“ и заема завидна позиция в топ 100 на Amazon.com, където заглавието се радва на огромен интерес сред младите читатели.

„Моят Свети Валентин“ е дебютният роман на Лорън Оливър. Малко след излизането на книгата в началото на 2010 г. и светкавичния й успех в САЩ, правата за филмиране са купени от Fox 2000. Това е вторият роман на Лорън Оливър, по който ще се заснеме филм, след „Delirium“, чиято световна премиера се очаква  през януари 2011 г.

Романът разкрива историята на едно момиче, което трябва да съзрее само за няколко дни и по драматичен начин да научи последствията от всяко свое действие. „Моят Свети Валентин“ не е книга за любовта или за смъртта, а за Приятелството с главно „П“. Тя разкрива най-сложните, неустоими и истински взаимоотношения сред подрастващите, които превръщат детето в тийнейджър и маркират точката, където връзката помежду им се къса и започват трудностите на порастването.

Главната героиня Саманта Кингстън, тийнейджърка последна година в гимназията, на пръв поглед има всичко: приятелят й е най-желаното момче, трите й най-добри приятелки са просто удивителни, нейни са най-хубавата маса в заведението и най-доброто място на паркинга. Сам е от типа момичета, които на всяка цена държат да бъдат харесвани и с това често предизвикват омраза сред околните. Тя е известна, безразсъдна, високомерна, самовлюбена, готова да се изсмее в лицето на всеки, посмял да застане на пътя й в постигането на желаното.

Изкачила се стремглаво по стълбата на популярността сред своите връстници, Саманта е в очакване на още един от вълнуващите дни в живота й – петък, 14 февруари. В Деня на влюбените тя очаква да получи много внимание, цветя и приятни изненади. В незрялото й наивно съзнание Свети Валентин трябва да бъде перфектният ден. Вечерта й предстои вълнуващо парти с приятели, а след това Голямата нощ – планирана е първата интимна вечер с приятеля й, най-готиното и известно момче в гимназията. Последното нещо, което Сам очаква да й се случи, е злополуката, която я връхлита неочаквано. В сетните мигове от живота си тя чува стържещ звук – метал в метал, и стъкло в метал, после стъклото се пръсва, купето на колата се сгъва на две и нахлува задушаваща миризма на изгоряло

Но това не е краят за Сам. Съдбата й предоставя още един шанс. Всъщност, седем шанса, защото всяка сутрин Сам се събужда във вчерашния ден. Седем сутрини тя се буди в седем часа в петък, 14 февруари в очакване да изживее перфектния Свети Валентин. Главната героиня изживява отново и отново последния ден от живота си, за да осъзнае по колко грешен начин е живяла. Трансформацията ? е бавна и мъчителна, но и безкрайно убедителна, в стремеж да опознае самата себе си и да промени живота си към по-добро. Дали обаче тийнейджърката ще успее само за един ден да поправи всеки грешен избор в краткия си живот и колко далеч може да стигне, за да го съхрани?

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*