Skip to content

Йън Гитинс разкрива истината за „Изгубеният символ”

След успеха на „Фантастичният господин Фокс” от Роал Дал, на 19 април издателство „Ентусиаст” представя на книжния пазар втората си книга „Тайните на „Изгубеният символ” с автор Йън Гитинс, който повдига завесата на зашеметяващия успех на книгата на Дан Браун и разкрива истината  за находчивостта на творческите му цели.

Векове наред масонството е обект на многобройни слухове и интриги. От забуления му в тайнство произход до подозрението, че последователите му упражняват огромно влияние върху съвременната политика и икономика, то си остава най-голямото и скандалноизвестно нерелигиозно братство в света, а историите, които се разказват за него, са изключително противоречиви.

В бестселъра „Изгубеният символ” Дан Браун предлага поредната история на конспирацията, според която братята масони са мистични заговорници, които притежават власт и знания, скрити за непосветените. Дали сюжетът на книгата се базира на някакви факти, както твърди Браун, или е просто художествена измислица? На тези и други въпроси отговаря Йън Гитинс.

С „Тайните на „Изгубеният символ” Гитинс се опитва да разкрие истината зад митовете, да разграничи фактите от измислиците и да повдигне завесата над мистериозните ритуали и церемонии на Братството. Той прави цялостно професионално изследване, което е  теоритично и исторически обосновано,  в опит  да отговори на въпроса, как книгите на Браун стават бестселъри и защо в последната се спира именно на тайното братство на масоните.

В своята книга Йън Гитинс коментира творчеството на Браун, изобличавайки комерсиалната същност на книгите му, които представляват просто сложен низ от заплетени загадки в изопачен свят на забранени общества, мистериозен и сложен символизъм, исторически факти и предположения, вплетени в измамни теории на конспирацията.

Самият Гитинс признава, че няма как Дан Браун да бъде упрекнат в липса на находчивост, планирайки творческите си шедьоври. „В романите на Дан Браун нищо не е каквото изглежда на пръв поглед“, заявява редакторът на Браун при публикуването на книгата „Изгубеният символ“ . Но възможно ли е чрез избора на злочестите масони като основа на сюжета Браун да се е погрижил най-новата му творба да постигне голямо въздействие, без обаче да се основава на истински факти?

За да се прецени доколко „Изгубеният символ“ отговаря на действителната история и практики на масонството, е необходимо да се отговори на един въпрос: наистина ли масоните са група безобидни старчета, които се разнообразяват с претенциозни драматизации – подобно на Ротари клуб във Великобритания или на американската благотворителна организация „Елкс“, – или действително са мистични заговорници, които притежават власт и знания, скрити за непосветените?

 

Влязъл „зад вратите на ложите”, Йън Гитинс най-после разкрива всички „тайни” отвъд „Изгубеният символ”, останали невидими за читателите по цял свят.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*