Skip to content

„Календар с разкази“ срещу стереотипите на времето

Александър Шпатов представи новата си книга, издание на „Ентусиаст“

18 април 2011 г., София. Вчера в книжарница „Хеликон“ във фоайето на Гранд хотел „България“, младият автор Александър Шпатов представи новата си книга „Календар с разкази“, издание на „Ентусиаст“. В официалната част на събитието се включи и Любен Дилов-син, който е редактор на сборника. Голямата изненада за гостите бяха прекрасните изпълнения на група Rumba Aficionado, които макари в умален състав, направиха атмосферата още по-приятна.

Александър Шпатов доказа, че определението най-обещаващият млад български автор от корицата на сборника „Календар с разкази“ е неоспорим факт. Книжарницата се оказа тясна за всички приятели, колеги, близки и почитатели на автора, дошли да го поздравят за публикуването на третата му книга. Оправдано щедър на суперлативи беше и Любен Дилов-син, който, верен на своя стил, шеговито разкри на публиката радостните си подозрения по адрес на младия автор: „Александър Шпатов пише с такава лекота, та чак изглежда подозрително“.

Сборникът „Календар с разкази“ съдържа 12 разказа за всеки месец от годината и два допълнителни – за Коледа и Великден. „Това са 14 епични истории, част от един съвършен сборник. Това е една усмихната книга с усмихнати текстове, които не се зъбят или кискат, а оставят една приятна топлина, каквато могат да постигнат само големите майстори“, сподели впечатленията си за книгата Любен Дилов-син. „Отправям своите горещи адмирации към Шпатов. Вече имаме голям разказвач, какъвто чакахме от много време насам“, сподели с гостите Любен Дилов-син.

От своя страна Александър Шпатов започна с благодарности към всички помогнали и подкрепили проекта. На първо място, разбира се на приятелите, които са го вдъхновили да напише тези истории. „Тези разкази се борят със стереотипите за календарното време, с които всеки от нас е обременен по един или друг начин, като ги пречупват от позицията на градския човек тук и сега. Те разказват за необикновени ситуации, вдъхновени от ежедневието ни, от неща, които ни заобикалят и ни се случват всеки ден“, сподели авторът.

По време на официалната премиерата бе излъчен за първи път и видеотрейлърът към книгата, заснет и монтиран от Теодор Стоянов, с анимация от Мето Гусаков и музика от Любомир Петров.

За Александър Шпатов

Александър Шпатов е роден през 1985 г. в София. Завършва Американския колеж и магистратура по право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Две негови книги с разкази вече са му спечелили верни читатели: „Бележки под линия“ (2005) и „Разкази под линия“ (2008), издадена на немски през 2010 г. и превърнала го в най-младия български автор, превеждан в чужбина.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*