Skip to content

Фантастичният господин Фокс от едноименната книга на Роалд Дал проговори с гласа на Джорд Клуни

В дните преди Великден на българския книжен пазар излиза първата книга на издателство „Ентусиаст”, което започва дейността си с една от най-вълнуващите и фантастични истории на Роалд Дал за лисицата господин Фокс.

Издаден за първи път през 1970 г., детският роман „Фантастичният господин Фокс” днес е световен бестселър. През 2001 г. книгата е адаптирана за театрална сцена, а премиерата ? в операта се състои през 1998 г. в Лос Анджелис. Тази година филмовата версия на книгата е с номинация за Оскар 2010 в категорията „Анимационен филм”, като лентата е озвучена с гласовете на Мерил Стрийп (госпожа Фокс) и Джордж Клуни (господин Фокс). „Ентусиаст” издава за първи път на български език „Фантастичният господин Фокс” от Роалд Дал, познат на българските читатели с книгата „Чарли и шоколадовата фабрика”.

Главният герой лисицата господин Фокс успешно надхитря съседите си фермери и краде храна под носа им. Всеки път, когато господин Фокс открадне пиле от фермите им, Богис, Бънс и Бийн побесняват. Тримата фермери са най-големите подлеци в долината и са съставили коварен план да изкопаят веднъж завинаги лисицата от дупката. Но те не знаят, че господин Фокс също има фантастичен план. Какъв е той, читателите ще научат от първия детски роман на издателство „Ентусиаст” – „Фантастичният господин Фокс”.

Десет процента от авторското възнаграждение от продажбата на всеки екземпляр на тази книга, както и на другите му заглавия, се даряват на фондацията „Роалд Дал”, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

Скоро издателство „Ентусиаст” ще зарадва почитателите на Роалд Дал и вълнуващите му истории с книгата „Чарли и шоколадовата фабрика”.

За автора

Произведенията на Роалд Дал са разказани през призмата на детските очи. В тях обикновено има възрастни подлеци, които мразят и тормозят децата, и поне един добър възрастен, който се противопоставя на негодниците. Героите са може би препратка към злополучния престой на Дал в различни пансиони.

Историите му са изпълнени с черен хумор, гротесков сценарий и насилие, като примери за това са „Матилда”, „Вещиците” и противното семейство Туит. Голяма част от персонажите са дебелаци, като противния фермер Богис от „Фантастичният господин Фокс”, или пък са ужасни лакомници.

Семейството на Роалд Дал е от Осло, Норвегия, но самият той се ражда в град Ландаф в Уелс през 1916 г.

Освен книгите Роалд Дал обичал и самолетите. Тъй като обожавал шоколад, като малък той дегустирал шоколад за производител на шоколадови изделия. Обичал също да си измисля и нови думи, които могат да се срещнат навсякъде в книгите му.

Автор на илюстрациите към книгите му е Куентин Блейк (или Куент, както го наричал Роалд). Прекрасните му рисунки чудесно допълват историите на Роалд Дал.

Много от книгите на Роалд Дал са написани в тухлена колиба, построена специално за него край овощната градина на дома му „Джипси Хаус”. Колибата била боядисана в бяло с жълта входна врата – любимият цвят на писателя.

В писателската колиба имало всевъзможни приспособления: стол с изрязана в облегалката дупка, за да не притиска наранения гръбначен стълб на писателя, дъска за писане с определена дебелина, поставена под точно определен ъгъл и стар куфар, пълен с дърва, който служел за поставка за крака. Роалд Дал увивал краката си в зелен спален чувал. Сглобил си и паянтова електрическа печка, окачена с две жици на тавана, и я придърпвал към себе си, когато му станело студено на пръстите. Роалд не пускал никого да влиза в колибата, затова тя никога не била почиствана.

Единственият предмет вътре, който се почиствал редовно, била дъската за писане, която писателят сам проектирал и изработил. Тя била облицована със зелено сукно, а Роалд използвал стара четка за дрехи, за да помита парченцата гума, които оставали след триене, като просто ги събарял на пода, където си и оставали.

И до днес колибата все още изглежда по същия начин, както Роалд я оставил, и всичко в нея е подготвено за писане. Фасовете му все още стоят в пепелника, а кошчето за боклук е почти пълно с листове хартия. Сякаш Роалд Дал просто е излязъл за малко.

Роалд Дал е обичан от милиони деца и възрастни. Той умира през 1990 г., но историите му все още се четат по целия свят.

Отличия и награди

1954 г. – награда „Едгар Алан По” в категория „Най-добър разказ” за Someone Like You

1985 г. – немска награда за юношеска литература за „ГДВ”

1989 г. – награда за „Матилда”

1990 г. – Nestl? Smarties Book Prize за Esio Trot

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*