Skip to content

Да бъдеш или да не бъдеш в… Стокхолм

„Ентусиаст“ издава една блестящa и завладяващa история на майсторите на трилъра Джеймс Патерсън и Лиза Марклунд - „P. S. Убийците“

Това лято ще бъде още по-вълнуващо за почитателите на криминалните романи. В средата на август издателство „Ентусиаст“ публикува една от най-завладяващите истории на световноизвестния майстор на жанра Джеймс Патерсън – „P.S. Убийците“. Книгата е плод на интересно сътрудничество между Джеймс Патерсън, който има рекорден брой романи, стигали № 1 в престижната класация на в. „Ню Йорк Таймс“, и Лиза Марклунд – известната шведска писателка на криминални романи. Това не е нещо необичайно за Патерсън, който често си сътрудничи със свои колеги, но е успешна стъпка за младата авторка, въпреки че тя вече има единайсет книги зад гърба си. Идеята за този тандем се реализира благодарение на литературния агент на Джеймс Патерсън, който отчита все по-многобройната публика, която събират шведските криминални истории, и решава, че от едно подобно сътрудничество би излязъл успешен проект. Скоро след издаването на романа очакванията се оправдават и книгата се радва на световен успех и голям читателски интерес.

Историята в „P.S. Убийците” е с изключително интересен замисъл. Двама серийни убийци пътуват из най-красивите градове на Европа. Във всяка страна, която посещават, те убиват млада двойка туристи. Убийствата са кървави и брутални и след всяко от тях извършителите снимат жертвите си и изпращат снимките на местен вестник. Престъпниците искат публичност и много скоро я получават. Медиите ги наричат „убийците с пощенските картички“.  Освен че са изключителни професионалисти, за тях се знае малко. Те не оставят следи, няма ДНК, нито отпечатъци или снимки, които биха направили залавянето им възможно. Убиват, напускат местопрестъплението и оставят снимка-картичка – позите, в които са заснети жертвите, винаги пресъздават много известно произведение на изкуството – „Раждането на Венера“ на Ботичели, „Голата Маха“ на Гоя, „Сътворението на Адам“ от Сикстинската капела на Микеланджело, статуята „Момичето заек“, автопортрета на Винсент ван Гог с отрязаното ухо, статуята на Нефертити и др. След това разпродават ценните вещи на убитите, изпразват кредитните им карти и продължават към следващата държава, следващия град и следващите жертви.

Докато не пристигат в Швеция… Там журналистката от стокхолмски вестник Деси Ларшон получава пощенска картичка с интересно послание: Да бъдеш или да не бъдеш в Стокхолм. Това е въпросът. Ще държим връзка!, което означава, че някой в столицата скоро ще умре. Същата вечер Деси се запознава с детектива от нюйоркската полиция Дейвид Кенън, който отдавна преследва серийните убийци из цяла Европа. С нейното съдействие и помощ той ще тръгне по следите им, които ще го отведат до най-тъмните кътчета на човешката психика. Мотивът му е личен – те са убили дъщеря му и приятеля й по време на ваканцията им в Рим. Много скоро двамата с Деси Ларшон се оказват във вихъра на една смразяваща криминална история, пълна с неочаквани обрати и маниакални персонажи.

За Джеймс Патерсън и Лиза Марклунд

Джеймс Патерсън е световноизвестен американски писател, заел заслужена позиция в топ 100 на най-известните личности в света според сп. „Форбс. Към днешна дата той има деветнайсет книги, заемали последователно първата позиция в класацията на в. „Ню Йорк Таймс. Патерсън държи рекорда на същия вестник за най-много книги (63 заглавия) от един автор, ставали № 1. Това е и световен рекорд.

Освен автор на бестселъри, Джеймс Патерсън е известен и като популяризатор на четенето и книгите. Създадената от него награда James Patterson Pageturner Awards отличава хора и групи, които популяризират радостта от четенето по творчески и ефективен начин. А уебсайтът му ReadKiddoRead.com помага на възрастните да намерят онези книги, които децата със сигурност ще обикнат и ще искат да прочетат. Писателят е един от редовните дарители на книги на различни организации.

През 1977 г. той печели наградата „Едгар Алан По за най-добър дебютен роман. През 2007 г. получава международната награда за най-добър трилър – Thrillermaster – за големия си принос за този жанр.

Лиза Марклунд е на 37 години, бивша журналистка. Изключително известна авторка на криминални романи в скандинавските страни, а вече и в цял свят. Има издадени 11 романа. Книгите й са преведени на повече от 30 езика. През 1998 г. Лиза печели наградата за най-добър шведски криминален роман, писан от жена, както и наградата за най-добър дебютен роман на годината.  През 1999 г. тя става автор на годината в Швеция. През 2003 и 2004 г. Лиза Марклунд е в топ 10 на най-популярните жени в Швеция. През 2004 г. става посланик на УНИЦЕФ. Наричат я „скандинавската кралица на кримките. Живее в Стокхолм със съпруга си и трите им деца.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*